Dags för SM/RM-deltävling i Sundsvall

0
524

Nu till helgen är det dags för nästa SM-deltävling, denna gång på Sundsvall Raceway. Banan beskrivs ibland som teknisk och extremt oförlåtande, från första initieringen till mållinjen, vilket kan bli utslagsgivande när både SM- och RM-serierna efter denna tävling nått halvvägs för säsongen 2017.

Alexander Granlund, foto: Andreas Harrisson

SM-serien har kört två deltävlingar. I premiären på GTR Motorpark i Eskilstuna i maj drog Alexander Granlund längsta strået, före Kim Fors och Jim Olofsson.

Andra deltävlingen kördes på Gatebil Mantorp, där den ingick som en del i GDS, Gatebil Drift Series. SM-poängen delades då ut efter placering och kvalplacering i GDS-tävlingen. Där var det Mikael Johansson från Stenungsund som genom sin andraplats i GDS tog hem högsta poängen i SM. Alexander Granlund, Jens Stark Junttila, Jim Olofsson och Pawel Korpulinski blev alla utslagna i Top 16.

De rangordnades därför efter sina kvalpoäng så Granlund blev tvåa, Pawel Korpulinski trea, Jens Stark Junttila fyra och Jim Olofsson femma i SM-tävlingen. För att ha möjligheten till SM-poäng krävdes att man hade fått minst en poäng i kvalet. Totalt fick 22 förare SM-poäng i andra deltävlingen.

I sammandraget har vi inte mindre än tio förare som har mer än 100 poäng efter två deltävlingar, där Alexander Granlund toppar med 195 poäng, före Jim Olofsson och Pawel Korpulinski, båda med 168 poäng. Tävlingen i Sundsvall blir den tredje av sex i SM-serien.

RM-serien har kört en deltävling, som gick under premiärhelgen på GTR Motorpark i Eskilstuna. Där var det Jonas Knutsson som vann, före Daniel Ahlstedt och Mattias Bengtson. Tävlingen i Sundsvall blir den andra av fyra i RM-serien.

Inträde kostar 100 kronor på lördagen, 200 kr på söndagen. Barn under 15 år har gratis inträde.

Driftingansvarig i arrangörsklubben SHRA Sundsvall är Matilda Svensson, som vi ställde några frågor till:

Hur går det med förberedelserna?
– Det går enligt plan. Vi jobbar bland annat med att bygga en ny plats för bedömare, spotters och speakers, där de kommer att kunna stå tillsammans.

Publikservice, vad erbjuder ni där?
– Vi har som vanligt servering av hamburgare, dricka, kaffe, med mera. Vi erbjuder också prisvärd camping för våra långväga besökare. 250 kr för hela helgen inklusive el. Inträde tillkommer.

Vad har publiken att se fram emot förutom tävlingen?
– Ja, nu kan vi äntligen berätta att förutom alla grymma SM/RM-förare som säkert kommer att bjuda på en fantastisk show, så kommer en bekant förare att visa sig på banan. Fredrik Sjödin kommer att vara på plats under lördagen för pausunderhållning. Efter kl 13.00 kommer ni att se Fredrik göra en riktigt fin uppvisning.

Sedan vill vi också påminna om att i anslutning till tävlingsdagarna genomför vi en frikörning på fredagen, där alla är driftingförare är välkomna.

Det kommer helt säkert att bli en fartfylld helg på Sundsvall Raceway!

GPS-koordinater till Sundsvall Raceway: 62.4867001, 16.9809457. Notera att vägen över Nora måste användas.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Andreas Harrisson, Henrik Andersson – DriftZone.se