Hinner våren komma innan Påsksladden?

0
199

SM-premiären på Påsksladden rycker allt närmare och vintern håller fortfarande landet i ett järngrepp. Hinner våren komma?

Pawel under Påsksladden 2017

Ja, det finns en viss oro att våren inte ska ha hunnit tillräckligt långt när det är dags för start, så vi kollade med Max Lundgren, ordförande i Svenska Bilsportförbundets driftingutskott, vad det finns för beredskap om det skulle hända.

Vintern här uppe hos oss i Sundsvall är en av de värre i mannaminne och snön ligger drygt meterdjup. Hur ser förutsättningarna ut för premiären på Elmia?
-Just nu är även Jönköping täckt av ca 30cm snö, men prognosen börjar visa på töväder nu och då försvinner snön snabbt. Området som tävlingen ska köras på används ju dagligen vilket innebär att det plogas kontinuerlig vilket gör att det inte är så mycket som behöver smälta bort för att få torr och fin asfalt.

Innan tävlingen är det sagt att det ska finnas möjlighet till test på Mantorp. Hur ser det ut med förutsättningar för det?
-Ja, den 23 mars finns möjlighet för alla tävlingsförare i de olika serierna att testa sina bilar efter vinteruppehållet. Vi brukar alltid försöka erbjuda detta innan Påsksladden, främst för att förarna även ska kunna köra bort lite rattrost innan de kastar sig in bland betongväggarna nere på Elmia.

Vad finns det för beredskap att fixa underlaget om kylan och snön hänger sig kvar i Jönköping?
-Vi är väl förberedda på att agera om så krävs. Det som kan förhindra att tävlingen genomförs är främst om det snöar i direkt anslutning till tävlingsdagarna eller under själva tävlingen. Har vi bara någorlunda uppehåll innan tävlingen samt att det inte är flera minusgrader så kommer vi lösa det utan bekymmer. Är viktigt för alla inblandade att banan funkar på ett tillfredställande sätt så klart.

Vi ser att SM drabbas av några avhopp, nu senast var det Jens Assarsson. Några verkar ligga i riskzonen att inte hinna få sina bilar färdiga. Hur tycker du att det ser ut med att få en jämn och konkurrenskraftig stege på premiären?
-Så är det alltid inom bilsport att alla bilarna inte kommer ner från pallbockarna i tid tyvärr. Det kommer att kvalas in till en 16-stege på Påsksladden och det är inte jag orolig för att det finns bilar till. Påsksladden körs för 5:e året i rad nu och förarna har levererat alla år hittills.

Vi håller tummarna att vädergudarna är med oss och att det blir bra väder under tävlingen!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Henrik Andersson – DriftZone.se