Inget SM för Tobias Olofsson: ”Jag ska bli pappa i januari”

0
768

Tobias Olofsson är en profil som syns en hel del i driftingsverige. Dels så tävlar han själv, senaste säsongen i SM och GDS, och dels så står han genom sitt företag T-parts för delar till ganska många byggen i SM och RM. Vi var nyfikna Tobias egna ord om en säsong som enligt resultatlistan var upp och ner.

En bild från Gatebil på Mantorp Park i september 2017.

En 24:e i SM, med 50 poäng i andra deltävlingen på Gatebil Mantorp i juni, och 90 poäng i den näst sista på Gatebil Rudskogen i september. I Gatebil Drift Series blev det till slut en 26:e plats.

Hur såg planen ut för 2017 Tobias, om vi börjar där?
-Planen var att köra hela SM. Det började med kaos på första deltävlingen på Gröndal då vi skickade växellådan till himmelen på sista träningsvarvet. Sedan så fick vi lite problem då en givare gick sönder och bilen dog så fort laddtrycket kom på båda kvalreporna.

Efter premiären på Gröndal var nästa tävling Gatebil på Mantorp Park, där Tobias skrapade ihop 50 SM-poäng. Kvalplaceringen räckte inte fram till en plats i stegen, men eftersom det var många norrmän och svenskar som inte var anmälda till SM så blev det ändå en 13:e plats i SM-deltävlingen och alltså 50 poäng.

Tobias Olofsson vid Gatebil på Mantorp Park, juni 2017

Sedan var nästa tävling GDS-tävlingen på Rudskogen?
-Ja, sedan var det Rudskogen. Där tänkte vi köra tävlingen för att få lite extra körtid, men slutade ju kanonbra med en tredjeplats efter att Rickard Ivars slog ut mig.

Nu under vintersäsongen så håller Tobias sig sysselsatt med att bygga racebuss inför den kommande säsongen. Det bygget kommer vi att återkomma till och visa bilder ifrån. Racebilen däremot är klar för en issäsong och om inget drastiskt händer på isen så är bilen klar för 2018.

Man ser de som har det betydligt stressigare inför SM-premiären i påsk.
-Ja, helt klart!

Hur ser planen för 2018 ut då?
-Ska bli pappa i januari så hela 2018 är ganska oplanerat. Men ska försöka köra det som passar såklart! Ska bli ett spännande år!

Grattis! Så du är inte anmäld till SM?
-Nej, jag har inte anmält mig. Men siktar på att åka dit som åskådare och hjälpa till där det behövs! Med blandade känslor.

Så då är planen för 2018 i princip lite frikörning typ Gatebil och inget serietävlande alls?
-Ja, precis. 2017 så missade jag hälften av tävlingarna för att ”livet” kom emellan. Då jag inte tror att jag kan köra alla tävlingar så släpper jag platsen till nån som har möjlighet att köra alla tävlingar.

Vad säger du till alla T-parts-kunder som räknar med att ha dig på plats på tävlingarna?
-Vi har normalt sett med oss extremt mycket reservdelar och även hela kitt när vi åker ut. Givetvis är det bästa att man har egna reservdelar med sig, men gör mitt bästa för att det ska finnas ändå! Vi kommer också att fortsätta som vi brukar med lite ambassadörer som har med delar med sig när vi inte har möjlighet. För att täcka upp så mycket som möjligt.

Några avslutande ord?
-Jag vill ta tillfället att tacka alla som stöttar. Allt från sponsorer till glada hejrop! Ni som gör att det är kul att köra och att få sporten framåt! Vill ju även säga att DriftZone har gjort ett förbannat bra 2017! Grymt att kunna följa tävlingar när man inte haft möjlighet att åka!

Vi tackar Tobias för de värmande orden och önskar lycka till med nedkomsten!

Text & foto: Christer Hägglund – DriftZone.se