Knutsson och Korpulinski segrade på Mantorp Park

0
1937

Under lördagen avgjordes årets första SM- och RM-deltävling på Mantorp Park. Förutsättningarna inför tävlingen avgjordes igår, då kvalet avgjordes och man fick fram topp 16 i de respektive klasserna. Vädret visade sig inte heller idag riktigt från sin bästa sida, utan var något varierande. Dagen började med en något blöt bana, som sedan torkade upp en aning, för att sedan åter avslutas på blöt bana.

Först ut var RM. Redan i topp 16 fick vi se säsongs två första one more run, något som alltså är nytt för i år. Dessa battles gick mellan Kevin Brunberg och Fredrik Persson, och därefter fick vi alltså även en andra one more run mellan Andreas Staberg och Erik Kadikis. Högst upp på prispallen i RM denna dag ställde sig Jonas Knutsson, andraplatsen gick till Patrik Freij och på tredje plats återfanns Felix Lindvall. Precis utanför pallen hittade vi Andreas Staberg.

Knutssons väg mot toppen började i en battle mot Albert Häggbom, och i topp 8 mötte han Mattias Eriksson och gick alltså även där segrande ur striden, efter en one more run. Topp 4 blev en kamp mot kvalettan Felix Lindvall, där Knutsson gick vidare till final och Lindvall hade en battle om tredjeplatsen att ladda inför. Intressant att notera kring topp fyra, eller semifinalerna om man så vill, är att samtliga semifinalister även var de fyra högst placerade i gårdagens kval. Kvalettan Lindvall ställdes alltså mot Knutsson, och kvaltvåan ställdes mot kvalfyran. Man kan alltså säga att dagens topp fyra inte var en slump, det var dessa fyra herrar som tveklöst var vassast den här tävlingshelgen. I finalen möttes alltså sedan Knutsson och Freij, där alltså Knutsson drog längsta strået.

Vidare till SM, där vi fick följande placeringar: Dagens segrare blev den alltid lika fenomenale Pawel Korpulinksi. På andra plats , Jim Olofsson. På tredje plats återfanns Johan Andersson, som alltså direkt visade att han är tillbaka i matchen på allvar efter några års uppehåll. Precis utanför pallplatsen hittade vi Dennis Wikberg.

Korpulinski hade under gårdagen lite svårigheter med för mycket grepp på banan. Detta var inte ett problem som han behövde dras med under lördagen, då vi vet att han är en mycket skicklig förare även på blöt bana. I topp 16 inledde han med att slå ut Mathias Johansson, Mathias som hade ”Flinta” som spotter den här tävlingen. Det räckte dock inte för att stå emot Korpulinski som alltså gick vidare till topp 8. Där stod Henrik Isaksson för motståndet, en förare som visade på stark körning under hela helgen. I sin semifinal slog han ut Dennis Wikberg som då sedan fick fightas med Johan Andersson om den sista pallplatsen. Andersson visade på riktigt bra körning och tog därmed hem tredjeplaceringen. I finalen blev det en giganternas kamp mot Jim Olofsson, då båda dessa herrar är våra heltidsproffs inom driftingen, men där alltså Korpulinski blev numret för stort för Olofsson, som därmed fick nöja sig med en andraplacering för dagen.

Ytterligare en prisceremoni hölls under lördagseftermiddagen. Det var nämligen även prisutdelning för topptrion i JSM, junior-SM. Där segrade Felix Lindvall, på andra plats Jimmy Eifrem och på tredje plats Elias Broström.

När det gäller helgens bansträckning så tyckte somliga att det var en svår bana. En reflektion från DriftZone’s egen Christer Hägglund var att det en lämplig bana som SM-bana, men att den kanske var något tyngre för vissa RM-förare som inte hade lika mycket effekt. Nu blev det dock kanske inte riktigt lika märkbart då tävlingen avgjordes på blöt bana, men det var likväl en av reflektionerna. Med lekmanna-ögon sett, till hur banan ser ut, så kanske man inte tycker att det är så stor skillnad på den här helgens tävlingsbana jämfört med den andra sidan av Mantorp med Parisern, men det är en stor skillnad och det är en svårare bana.

Vad tror vi om framtiden då, efter att ha sett säsongens första deltävling avgöras? Det kommer säkert finnas de som ruskar om en del under säsongens gång, men det skulle inte förvåna oss om dagens topp tre i de respektive klasserna är med och slåss även i slutet av säsongen när vi ska räkna ihop och kora årets SM- och RM-segrare.

Vi på DriftZone riktar ett varmt grattis till dagens pristagare, och ser fram emot den fortsatta driftingsäsongen sommaren 2018!

Text: Christer Hägglund & Erika Näsberg, DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund, DriftZone.se