Linus Joensuu svensk mästare i drifting 2019

0
435

Det blev Linus Joensuu från Driftbrothers Sweden som tog hem SM-titeln, efter en regnig avslutning på Sundsvall Raceway.

Svenske mästaren Linus Joensuu i mitten, flankerad av silvermedaljören Victor Joensuu på sin högra sida och bronsmedaljören Richard Loord på sin vänstra.

Förutsättningarna var goda för Linus inför sista deltävlingen. Lillebror Victor lurade förvisso endast sex poäng bakom, men steget ned till trean Johan Ingvaldsson var ganska långt. Linus höll för trycket och tog sig fram till top 8, där han blev utslagen och därmed femma i tävlingen. Eftersom Victor tvingades bryta i top 8 och var sämre kvalad än Linus, stod det helt klart att Linus höll undan i toppen.

Med placeringarna 2, 3, 4 och 5 har Linus visat en enastående jämnhet under säsongen, och visar återigen att man inte behöver vinna tävlingar för att vinna mästerskapet. Totalt blev det 368 poäng.

Tvåa blev Victor Joensuu, som också tog hem JSM-guldet som vi ska prata mer om i en senare artikel. Även Victor har visat bra jämnhet, där hans placeringar varit 1, 4, 5 och 7, vilket ger totalpoängen 358.

Det är helt klart en styrka hos Driftbrothers Sweden att matcha fram sina förare till en dubbelseger i SM, och teamchefen Peter Joensuu har ägnat några år åt att bygga upp ett starkt team. Inför säsongen tog teamet in varsin spotter till förarna, där Daniel Hägg har hjälpt Linus och Fredrik Lindberg har hjälpt Victor. Det är viktigt att han en bra spotter, det pratar vi ofta om, och att den spottern fungerar bra ihop med sin förare. Linus och Victor är ganska olika personligheter och jag tror därför att det krävs olika spotters för att få det att fungera bra. Dessutom har man duktiga mekaniker och annat folk runt teamet, något som krävs för att få det att fungera under en hel säsong.

Driftbrothers Sweden på läktaren. När det stod klart att det skulle gå vägen åkte guldhattarna på!

Richard Loord klättrade en plats efter finalen och kom därmed upp på en bronsplats med 308 poäng. Andraplatsen i finalen blev Richards bästa resultat, och han hade även en pallplats i första deltävlingen på Mantorp Park, där han blev trea efter mycket trassel med bilen.

Johan Ingvaldsson, som kört jämnt och stabilt under säsongen, kom på delad fjärde plats med 252 poäng, tillsammans med seriens unge kometförare Felix Lindvall. Efter blygsamma placeringar i de första två deltävlingarna, 17:e och 24:e plats, tog Lindvall hem segrarna i de två avslutande. I finalen var han dessutom kvaletta med en 95 poängsrunda! Den Felix Lindvall vi har sett under andra halvan av säsongen har en lysande framtid som förare, och vi hoppas att han får förutsättningar att fortsätta utvecklas. I en intervju med DriftZones livestream berättade Felix spotter Jesper Fager att deras samarbete kommer att fortsätta även under nästa säsong, men att man inte bestämt ännu var Felix kommer att köra.

Richard Loord i lead och vinnaren i fjärde deltävlingen Felix Lindvall i chase, under finalen i Sundsvall.

Fredrik Persson, Martin Frejd, Andreas Lilja, Henrik Åkeson och Pontus Naeslund avslutar topp 10 i årets SM. En komplett tabell kommer att presenteras så snart en sådan finns från officellt håll.

Vi återkommer med förarintervjuer och andra uppföljningar under den närmaste tiden.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Robban Strandberg – DriftZone.se