SM-tabellen efter deltävling 4

0
163
Vem är det som leder?

Det råder ingen tvekan om att det börjar dra ihop sig nu i tabellerna för SM och RM. Spänningen är stor, och det är tätt med flera förare inom ganska få poäng i båda serierna. En misslyckad tävling kan göra stor skillnad. I mästerskapsreglerna för SM-serien finns det emellertid en liten detalj som gör att poängtotalen inte blir så lätt att överskåda, speciellt för den som inte är insatt.

9.0 RESULTAT
9.3 Slutresultat
– I slutresultatet räknas poängen från samtliga deltävlingar.
– Vid lika poängtal räknas resultatet i den sista deltävlingen, därefter näst sista osv till särskiljning har skett. Särskiljning görs endast på de tre (3) första placeringarna.
– Sämsta deltävlings resultat ska räknas bort vid totalpoängen.
– Om deltagaren har lika resultat på alla deltävlingar räknas första tävlingen bort.
– Vid tävlingar som körs tillsammans med Gatebil Drift Series (GDS) kommer SM förare som inte kvalar in till stegen att tilldelas SM mästerskapspoäng enligt kvalresultatet. Dock måste föraren köra till sig en (1) kvalpoäng för att erhålla SM mästerskapspoäng.
– De 32 bäst placerade SM förarna får mästerskapspoäng.

Det innebär, som det står, att man räknar bort sitt sämsta resultat vid årets slut, och bara räknar fem resultat. Hur det slår, beror ju lite på hur man har kört under året.

Vi frågade racekoordinatorn, Långe-Mikael Andersson, om bakgrunden till den här skrivningen

“SM har totalt sex deltävlingar, och det finns egentligen två anledningar till detta. Tre deltävlingar går på Gatebil, vilket innebär en högre kostnad för förarna. Alla kanske inte har ekonomi att delta på alla de tävlingarna. Sedan frestar sex deltävlingar på bilarna också. Så om man till exempel kört sönder bilen så ska man ges en chans att kunna stå över en tävling just för att få ihop det och inte riskera serien.”

RM däremot består av endast fyra deltävlingar, ingen går på Gatebil och i den serien räknas samtliga resultat in i totalställningen.

Läget i SM just nu, efter fyra deltävlingar med alla resultat medräknade är följande:

PlacNamnTotalt
1Pawel Korpulinski363
2Jim Olofsson336
3Mikael Johansson329
4Alexander Granlund300
5Kim Fors267

Och med det sämsta resultatet borträknat:

Plac.NamnTotalt
1Alexander Granlund290
2Pawel Korpulinski285
3Mikael Johansson266
4Jim Olofsson258
5Kim Fors252

De två sista deltävlingarna i SM går i samband med Gatebil Drift Series på Rudskogen 8-10 september och Mantorp Park 22-24 september.

Källor: SBF, poängställning och mästerskapsregler SM och RM
Text & foto: Christer Hägglund – DriftZone.se

Webredaktör - Skribent - Fotograf | Sundsvall | Bevakar allt som händer i Sundsvallsområdet och reser en hel del för att bevaka SM/RM i hela Sverige. Är ibland kommentator på DriftZones livestream.