Tabelläget inför finalen i SDC

0
305

Vi tar oss en titt på tabellen inför SDC-finalen i Sundsvall och ser vilka som har chansen att bli svensk mästare 2019. Blir det en brödrakamp in i det sista eller kommer andra att lägga sig i?

Pallen efter första deltävlingen. Dessa fyra herrar är i allra högsta grad fortfarande indragna i toppstriden, fr v Linus Joensuu, Victor Joensuu, Richard Loord och Andreas Lilja.

Linus Joensuu är den som leder tabellen efter tre deltävlingar. Han har 290 poäng av 330 möjliga, vilket är ett fantastiskt resultat av Linus. Lillebror Victor, som vann första deltävlingen på Mantorp Park, ligger bara sex poäng efter vilket ger honom alla möjligheter att komma ikapp och gå förbi Linus. Skulle Victor vinna den sista deltävlingen får han fem poäng mer än Linus, och poängen man får för kvalet skulle således bli avgörande.

På tredje till sjätte plats hittar vi ett gäng förare från Hultsfreds MK; Johan Ingvaldsson 220, Richard Loord 211, Kevin Brunberg 195 och Andreas Lilja 189. Ingvaldsson har en möjlighet att ta hem mästerskapet, men hans chans hänger på att bröderna Joensuu inte går vidare från top 32. Även Loord, Brunberg och Lilja har teoretiska chanser att vinna, men eftersom det då krävs att bröderna Joensuu blir utan poäng och att alla andra som ligger före inte tar för många så är det inte så sannolikt. Att avancera i tabellen har dock alla tre goda möjligheter till.

Vi ska ju nämligen komma ihåg fjolårets avgörande på Sundsvall Raceway. I SM hade vi då Pawel Korpulinski i ledning inför sista omgången, med Johan Andersson på andraplats endast fem poäng bakom. Johan vann deltävlingen, Pawel blev sexa och Johan blev därmed den förste som vunnit SM i drifting två gånger.

I RM var det inte mindre spännande. Jonas Knutsson i ledning, Patrick Freij på andra plats, Albert Häggbom, Jocke Andersson på tredje respektive fjärde. Efter tävlingen, där Freij inte kvalade in och Knutsson åkte ut tidigt, stod Jocke Andersson som RM-mästare, Albert Häggbom på andra och Pontus Hartman gjorde en raketupphämtning från sjunde plats till tredje plats.

Om det var nerverna som spelade in den gången eller om det var andra faktorer låter vi vara osagt, men det är ett känt faktum att vissa förare trivs bäst under lite press och plockar fram det där lilla extra när det gäller som mest, medan andra blir negativt påverkade av pressen.

Vem tror du hanterar pressen bäst i helgen?

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Henrik Andersson, Björn Billsten – DriftZone.se

Omslagsbild: Wilfried Butin – DriftZone.se