Joacim Söderlund riksmästare, Viktor Andersson vinnare av Sverigecupen

0
417

Den stora begivenheten under söndagen på Gatebil på Mantorp Park var finalen i Sverigecupen, som även var årets Riksmästerskap.

Eftersom RM försvann som serie till 2019 men man ändå ville utse en riksmästare, bestämde man att den sista deltävlingen i Sverigecupen skulle utgöra Riksmästerskap och att segraren av den deltävlingen således blev riksmästare.

Banan hade byggts upp på den så kallade sladdgården i dragracingdepån, en teknisk men inte så snabb bana, väl anpassad för Sverigecupen-bilar som inte har de högsta effekterna.

I Sverigecupen hade Viktor Andersson från Växjö en så pass god marginal i sin ledning, att i och med att han kvalade in till tävlingen på lördagen så stod han redan kom klar segrare i Sverigecupen.

Viktor Ax, närmast efter namnen Andersson i sammandraget, tog chansen att göra vad han kunde genom att bli kvaletta med 90 poäng, före Jonas Larsson, Vännäs med 81.

 1. Viktor Ax 90 poäng
 2. Jonas Larsson 81 poäng
 3. Jesper Karlsson poäng
 4. Viktor Andersson 78 poäng
 5. Robert Svensson 75 poäng
 6. Joacim Söderlund 75 poäng
 7. André Andersson 69 poäng
 8. Anton Rengel 54 poäng
 9. Henrik Kåre 0 poäng

Tävlingen kördes som en 8-bilarsstege, med tre rutinerade bedömare i SDC:s huvudbedömare Christoffer Holm, SDC- och GDS-bedömaren Alexander Kvist och Micke Wunderbaum Svensson.

I topp 8 fick André Andersson problem med bilen och kom inte till start i sin battle mot Jonas Larsson, som fick en bye run. I övrigt så vann Viktor Ax mot Anton Rengel, Joacim Söderlund vann mot Jesper Karlsson och Viktor Andersson vann mot Robert Svensson.

Med fyra förare kvar fick Viktor Ax möta Joacim Söderlund, en battle som Söderlund vann och kunde ta en plats i finalen. I den andra skaffade andrakvalade Jonas Larsson sig ett rejält grepp mot Viktor Andersson i sin lead, men gjorde ett stort misstag i initeringen i sitt chaseåk och fick initiera om. Misstaget kostade Larsson en plats i finalen som istället gick till Viktor Andersson.

Finalen blev en jämn battle mellan Viktor Andersson och Joacim Söderlund, där Söderlund pressade Andersson hårt i första åket. I det andra hade Andersson svårare att hänga med och Söderlund lyckades få en liten lucka i lead. Därmed gick också segern till Joacim Söderlund som skriver in sig i historieböckerna som riksmästare 2019.

Ettan Joacim Söderlund, tvåan Viktor Andersson och trean Viktor Ax

Tävlingsresultat:

 1. Joacim Söderlund
 2. Viktor Andersson
 3. Viktor Ax
 4. Jonas Larsson
 5. Jesper Karlsson
 6. Robert Svensson
 7. André Andersson
 8. Anton Rengel

I totalen i Sverigecupen stod det som sagt redan klart att Viktor Andersson vunnit, ett stort grattis till dig Viktor efter en väl genomförd säsong.

Sverigecupen 2019, topp 4:

 1. Viktor Andersson, Wäxjö MS
 2. Viktor Ax, Hultsfreds MK
 3. Jonas Larsson, Vännäs MK
 4. Joacim Söderlund, SHRA Sundsvall

Vi återkommer med intervjuer med både Viktor Andersson och Joacim Söderlund inom kort.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund, Henrik Andersson – DriftZone.se