Joakim Ahlgren, SHRA Luleå: ”Vi vill ge alla möjlighet att köra!”

0
1794

En av naturkrafterna bakom drifting i Norrbotten har länge varit Joakim Ahlgren. Ordförande för SHRA Luleå som är arrangörerna för den kommande helgens Northern Race Festival där man kan få se dragracing, drifting, billjud och bilutställning.

För oss däckröksberoende så är det i huvudsak Sverigecupen och DM i drifting som kommer vara huvudattraktionen, och i skrivande stund är det 11 förare med sina respektive bilar anmälda. Efter förra årets inställda final i Northern Drift Series på grund av för få anmälda så är det här ett definitivt och positivt steg framåt för driftingen i norr, och med nästan 700 intresserade att komma och titta så kan det bli en riktigt trevlig dag på Pite Dragway!

Vi har grävt fram Joakim för ett litet snack om den kommande helgen och hans förhoppningar om den fortsatta utveckligen av motorsport i norr.

Jag måste börja med att tacka för det enorma arbete ni lägger ner för oss motorintresserade här i fyrkanten (Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn, reds anm) och Norrbotten!
-Vi strävar efter att tillgodose förarnas behov att köra, vi vill ge alla möjlighet att köra. Det började för fyra år sedan med att det var ett par killar som var in och buskörde på området utan tillstånd. Så fick vi reda på vilka det var och tog kontakt med dem och bjöd in dem till ett möte där vi erbjöd dem att gå med i SHRA Luleå och börja träna legitimt på banan. Varpå vi fick 13st nya medlemmar till klubben. Vi nämner inga namn men det finns förare som startade där och för tillfället kör i RM. Det kändes bättre att erbjuda dem en möjlighet istället för att slå dem på fingrarna

Dragracingen har varit på nergång de senaste åren, och vi vill lyfta en annan motorsport som är på uppgång och hålla lågan vid liv ute på Pite Dragway.

Hur ser framtiden ut ute på Pite Dragway?
-Vi siktar på att få byggt nya läktare så vi kan ta emot mer publik, och söker bistånd ifrån kommunen för att tilläggsasfaltera så vi kan bygga ut banan och göra den lite större och i och med det kunna locka mer förare och mer publik!

Vad har du för förhoppningar om helgen som kommer?
-Det kommer ju bli strålande väder, och vi hoppas på fullsatta läktare! För tillfället är det 10st SemiPro-förare, 2 Modified-förare och 1.5 SM-förare anmälda. Jimmy Gustafsson håller på att montera ihop sin bil just nu efter att precis ha fått tillbaka motorn från borrning.

Vi håller på att kontrollera i reglementet för att se om vi kan köra en haltande stege som de gör i dragrace så alla ska få köra lite mer. Eftersom det är RM-förare som också kommer så vill vi försöka se till så att ingen åker ut på en gång och sen inte får köra mer.

Om man tittar på Facebook evenemanget så ser det ganska bra ut med nästan 700 intresserade besökare.
-Vi hoppas på iaf 1500-2000 personer som kommer och tittar till helgen, och det är väldigt bra grundsten att lägga inför tävlingen i september också, då det blir ytterligare en Sverigecupen-tävling på Pite Dragway

Tror du det har varit/kommer bli ett lyft att ett initiativ som Sverigecupen kommit till?
-Jag tror att det är väldigt bra för gräsroten, för många behöver prova på att köra tävlingar och komma in i det på en lagom nivå. Jag tror det kommer bli ett lyft för driftingen i hela sverige! Och konkurrensen i Sverigecupen tror jag kommer bli STENHÅRD. Jag skulle nog tro att övre hälften kommer ligga på en RM nivå. Och det är jättebra, för då kommer de att vara väl förberedda allihopa!

Modified-förarna lyser med sin frånvaro, vad tror du måste hända för att folk ska våga ta steget?
-De håller på att göra om reglementet för att göra det enklare för modified förare att köra. Huvudsakligen då hjälmkravet som varit ganska högt ställt med FIA-godkända hjälmar. Det vi har gjort från våran sida är att annordna frikörningar. Vi har haft tre stycken än så länge och vi har löst 4-5 prova-på-licenser per event. Och när vi höll licensutbildningen förra helgen så var det nio stycken som tog sin förarlicens.

Sedan håller vi en 3-timmars friträning på fredag, öppet för vem som helst att komma och prova på, inte bara de som ska köra Sverigecupen. Och skulle det vara så att någon är intresserad av att tävla så har vi valt att inte ta ut någon extra avgift för sena anmälningar.

Vi på Driftzone hoppas att det blir en strålande succe, att ni får alla besökare i hela Norrbotten, och önskar stort lycka till med eventet!
-Tack så mycket, det hoppas vi med!

Northern Race Festival pågår lördag 2 juni 10:00-19:00.

Text: Emil Åhman – DriftZone.se
Foto: Emil Åhman – DriftZone.se