Joel från Piteå: ”Sverigecupen tror jag kommer bli en succé”

0
1676

Även i norra Sverige smids det planer på att via Sverigecupen ta sig till RM 2019. En av de som smider dessa planer är Joel Andersson från Norrfjärden, strax norr om Piteå. Känner du igen Joel och bilen så kan det bero på att han körde deltävlingen i Northern Drift Series 2017 som kördes i velodrombanan i Kalix, som vi både skrev om och sände en del livestream ifrån.

Vad har du för erfarenhet av att tävla?
-Ja, att tävla i allmänhet finns det gott om vana inom då jag varit aktiv inom andra sporter, men i driftingsammanhang så har tävlingarna blivit färre. Detta beror kanske främst på att jag inte varit aktiv inom sporten så många år men även att det är väldigt få tävlingstillfällen här uppe i norr.

Joel intervjuas under Northern Drift Series-tävlingen i Kalix

Men som sagt så var du med i deltävlingen i Northern Drift Series i Kalix där du slutade på en tredjeplats.
-Ja, precis.

Joel kör en Volvo 740 med kamouflagelivery, komplett med svenska militära registreringsskyltar och målad uppgift om maxlast. Motorn är en Volvo B230 med 16v topp, H-profilstakar och VEMS-sprut. Överladdningen sker genom en Holset Hx40 Super.

Volvo B230 med Holset Hx40 Super. Foto: Privat

Gör du några förändringar på bilen från förra året?
-Bilen kommer ha samma utseende i allmänhet som förra året, en del detaljer kan eventuellt läggas till. Jag har tänkt försöka ta ut nån hästkraft till hos Sävar Motor och då kommer även drivlinan ses över med stadigare grejer.

Det var premiär för dig den gångna säsongen med den här bilen?
-Ja, det stämmer. Och i och med att bilen är nybyggd så har man även hittat små detaljer som man vill ändra tills nästa år, då främst i förarmiljö.

Hur ser du på det nya upplägget i Sverigecupen?
-Det nya tänket och upplägget med Sverigecupen tror jag kommer bli en succé. Det är ett relativt enkelt och bra sätt att få många tävlingar, vilket medför en viss spänning men även bidrar till att man får en tävlingsvana i kroppen. Tävlingsvanan tror jag är jätteviktig om man ser målet till att gå upp till och köra RM/SM så småningom. Sedan är det ju en viktig väg inom svensk drifting för att få oss som vill satsa att kunna visa upp sig och bevisa att man platsar bland de bästa.

Hur lägger du upp tävlingssäsongen?
-Tanken är att köra alla Sverigecup-tävlingar i norra Sverige. Dessutom att göra några trippar till Stockholms-trakten för att visa upp sig och ha chans till att kunna gå upp och köra RM 2019.

Vad tror du om den stora finalen med ca 50 deltagare?
-Att ha en final tycker jag är en självklarhet och ger den lilla glöden att man ”måste” prestera under sommaren. Sedan är det kanske även tillfället då man har chansen att verkligen visa vad man går för.

Vi önskar Joel lycka till med att färdigställa bilen och att köra några tävlingar i cupen uppe i norra Sverige.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se, Privat