Sverigecupen 2018 – en helt ny driftingserie!

0
2166

I kölvattnet av det extrema intresset för RM 2018 har Svenska Bilsportförbundet Driftingutskott satt ihop Sverigecupen för att ge de förare som inte får plats i RM någonstans att tävla. Här kommer vi att gå igenom förutsättningarna för cupen, och pratar med SWR-Motorsport som ska arrangera en deltävling.

Mattias Larsson och Zakarias Berggren i deltävling i Northern Drift Series i Kalix. NDS är en tävling som 2018 även kan ingå i Sverigecupen. Foto: Christer Hägglund

Vem kan köra Sverigecupen?
Alla förare som har en licens i Svenska Bilsportförbundet (SBF) kan delta i Sverigecupen. Om utländska förare ska delta så kör dessa på sitt lands licens. Bilarna ska ha en vagnbok. I de fall utländska förare deltar med egna bilar ska dessa ha vagnbok från sitt land. Denna skall vara i en klass där reglerna är så lika de svenska Semi-Pro-reglerna som möjligt.

Hur går en tävling till?
Deltävlingar i Sverigecupen kommer att genomföras som egna evenemang eller som del i frikörningsdag eller motsvarande. Tävlingen ska genomföras på ett sätt som liknar SM/RM vad gäller förarmöten och bedömning. Sverigecupen ska vara fostrande och utvecklande för förarna. Som förare väljer man själv om man vill delta i Sverigecupen eller inte, när man ska köra en tävling som ingår i cupen. Väljer man att inte vara med i cupen så samlar man inga cup-poäng. Väljer man att ansluta sig till cupen så betalar man en avgift till Svenska Bilsportförbundet på 750 kr. Då samlar man cup-poäng utefter placering på varje tävling.

Man kör så många tävlingar man vill. Startavgift för varje tävling är 500 kr för deltagare i cupen och 750 kr för icke deltagare. Löpande sammanställs en poängställning där man kan se vecka för vecka hur man ligger till, jämfört med konkurrenterna. I slutet av säsongen körs en final i Sverigecupen, där det är tänkt att de 50 främsta ska delta.

Tekniska regler
Sverigecupen körs med de tekniska reglerna för Semi-Pro, det vill säga samma som för RM. Vissa avvikelser kan få dispens. Denna dispens skall i så fall föras in i vagnsboken. Dispensen får ej avse säkerhetsmässiga regler.

Bedömningsregler
I Sverigecupen tävlar man i Twin, med samma bedömningsregler som i SM och RM.

Arrangörer
Alla föreningar anslutna till SBF kan arrangera en tävling i Sverigecupen. Banan ska inneha banlicens, alternativt besiktigas för ändamålet om den är av tillfällig karaktär. Arrangören har alla möjligheter att köra flera klasser och event samma dag som en deltävling i Sverigecupen, till exempel en tävling i klassen Modified.

Det var lite i korthet vad som gäller för Sverigecupen. Vi kommer inom kort att återkomma till vilka banor och klubbar som kommer att arrangera deltävlingar, och var den stora finalen är tänkt att hållas.

Om du är intresserad, kan du läsa mer på SBF Drifting

En av arrangörerna som kommer att hålla en deltävling i Sverigecupen är SWR-Motorsport, med Peter Sandström Watz bakom rodret.

Hur kommer det sig att ni hoppar på det här tåget direkt Peter?
-Vi har sedan 2012 kört Sveriges mest avslappnade gräsrotsdrifting. Nu ser vi fram emot att tillsammans med utskottet, våra funktionärer, andra arrangörer, förare och publik utveckla Sverigecupen och svensk drifting.

När kommer tävlingen att hållas?
-Mitt under högsommaren kommer Sverigecupen till oss på Malmby. Samtidigt så kör vi vår populära frikörning Drift Bash. Mer detaljer som datum, mm kommer.

Peter Sandström Watz under Driftbash Driftfestival. Foto: Henrik Andersson, DriftZone

Källa: Läs mer på SBF Drifting
Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se, Henrik Andersson – DriftZone.se