Racing Special på Åmselebasen

0
840

Det var svårt att tänka sig att hösten knackar på dörren när man svänger in på Åmsele Flygbas, 16 varma grader och en gassande sol. Helt perfekta förutsättningar för alla människor utom möjligtvis fotografer.

Racing Special står på tablån för dagen, med blandat asfalt och betongunderlag. Redo på startlinjen står en myriad av fordon från alla möjliga klasser inom bilsporten, allt från folkracebilar till isbilar vars turboljud kunde jämföras med jetmotorer. Ibland dessa fanns även våra allsmäktiga driftare, beredda att bjuda till ordentligt efter att Northern Drift Series finalen blev inställd i Skellefteå.

Bland de startande som representerar driftarna och den största gruppen anmälda, fanns Mattias Larsson, Albert Häggbom, Joel Andersson, Mattias Nygård, Johan Häggbom, Niklas Wiklund och Henrik Kirjonen.

Det var en entusiastisk skara människor som samlats och sällade sig till publikhavet på Åmselebasen, glada föräldrar med barn runt fötterna, mobilbläddrande ungdomar och äldre gentlemän som förmodligen har mer bensin än blod i ådrorna. Och av mig att döma så blev ingen besviken, för det bjöds verkligen på extremt hög kvalitet från alla som var på plats och bekämpade en väldigt varierad bana som bjöd på det mesta i höbalshinder och 90-graders svängar.

Efter en snabb kik på kartan så insåg man snabbt att driftgrabbarna hade sitt arbete framför sig, många smala vägar och lite utrymme för att köra brett. Vilket också märktes när den första omgången var klar och tiderna hade en viss förbättringsmån. Men tacksamt nog så var målrakan en lång vänsterkurva med relativt bra vinkel så driftkillarna kunde bjuda publiken på en ordentlig dos vita moln.

Andra omgången så hade dom fått bättre fattning om vad man kunde och vad man inte kunde komma undan med på banan och nästan alla i driftgruppen presterade över 10 sekunders förbättringar. I Racing Special så kör grupperna mot sig själva och bästa tiden inom gruppen vinner, men man kunde inte låta bli att se hur väl håriga driftbilar stod sig emot andra segment och även fast banan inte gagnade driftarnas körstil med sina skarpa svängar, tighta vägbanor och höbalar så presterade dom galant!

Vinnande i driftgruppen blev Mattias Nygård (1:38.52) från Vännäs MK i sin E46:a tätt följd av Mattias Larsson (1:38.90) och på tredjeplatsen har vi Henrik Kirjonen (1:40.29).

Jag pratade som snabbast med Mattias Nygård innan prisutdelningen och vi konstaterade att det var en rackarns tur att det inte var tidpåslag för dirtdrops!

Text & Foto: Emil Åhman -DriftZone.se

Spana gärna in bildspelet här nedan från tävlingen!

This slideshow requires JavaScript.