Gocha försvarade titeln, FIA IDC-mästare för andra året

0
76

Ryssen Georgy Chivchyan, eller Gocha som han kallas, lyckade försvara sin titel i FIA IDC från förra året och ta hem segern även i år.

I kvalet var det det ganska kända namn i toppen, med Hong Kongs Charles Ng i topp och med Gocha på tredje plats. Mad Mike Whiddett lyckades knipa en fin sjätteplats och fjolårets runner up Yves Mayer en nionde. För platserna 16-24 väntade en extra stege för att knipa den sextonde och sista platsen i finalstegen.

Kvalresultat, top 8

 1. Charles Ka Ki Ng, Hong Kong
 2. Yukio Matsui, Japan
 3. Georgy Chivchyan, Ryssland
 4. Andrew Gray, Storbritannien
 5. Masashi Yokoi, Japan
 6. Mad Mike Whiddett, Nya Zeeland
 7. Masato Kawabata, Japan
 8. Hideyuki Fujino, Japan

I battlen om tredjepris fick Andrew Gray, Storbritannien möta Yukio Matsui, Japan, en battle som Gray vann och därmed var den första av de tre platserna på pallen inmutad.

Finalen blev en rörig historia. Att den skulle stå mellan Georgy Chivchyan, Ryssland och Hideyuki Fujino, Japan, som tog sig fram till finalen genom att bland annat slå ut kvalettan Charles Ka Ki Ng, var klart. När allt var uppställt och man i livestreamen meddelade att det endast var en minut kvar begär Gocha sin femminutare. Rullar in i depån och teamet lagar något som verkar vara en trasig gaswire, innan han rullar till start igen. Väl där går starten och det står tidigt klart att Fujino har problem. Han blir kvar någonstans vid andra växlingen och tar sig nätt och jämt framåt. Det visar sig vara en trasig drivaxel, och Gocha får en genomkörning i andra åket för att bli klar som mästare även i år.

Slutresultat

 1. Georgy Chivchyan, Ryssland
 2. Hideyuki Fujino, Japan
 3. Andrew Gray, Storbritannien
 4. Yukio Matsui, Japan

FIA IDC har nu kört i tre år och man har ännu inte lyckats få stora delar av världseliten att se åt det här hållet. Att Georgy Gocha Chivchyan är en förare av yttersta världsklass har han visat flera gånger, inte minst i Drift Masters i Riga. Det fanns några fler av bra klass i årets uppställning, men den breda, höga nivån saknas ändå för att man ska få en känsla av det är de bästa av de bästa som gör upp om titeln.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Mattias Laago – DriftZone.se