Rysk seger i FIA IDC 2018

0
348

Efter fjolårets mindre lyckade tävling var det upp till bevis för internationella bilsportförbundet FIA:s Intercontinental Drift Cup, IDC. I likhet med förra året arrangerades tävlingen i Japan.

Ni kanske kommer ihåg det från förra året, då flera stora stjärnor från olika driftingserier runt om i världen reste till Japan för att tävla mot varandra. Det var tävlande från D1GP i Japan, Formula Drift i USA, Russian Drift Series i Ryssland, och många andra. Succén uteblev dock och efter tävlingen dominerade en massiv kritik mot hur tävlingen bedömdes.

I år var det alltså upp till bevis, och FIA hade också tagit till sig av kritiken och bedömningen skedde nu på samma sätt som i alla andra serier, där Formula Drift bidrog med huvudbedömaren Ryan Lanteigne som även är känd från bland annat Gatebil Drift Series. Vid sin sida hade Ryan Hisashi Kamimoto, en japansk domare, och Dmitry Dobrovolskiy från den ryska serien.

Många stjärnor hade valt att avstå tävlingen i år, så det fanns inga stjärnor varken från Formula Drift i USA eller Drift Masters European Championship här i Europa.

Tyvärr drabbades tävlingen av det enda som arrangören inte kan påverka alls, nämligen dåligt väder. Det hade regnat innan elimineringen och mot slutet av stegen så kom regnet åter. Men det bjöds trots detta på en del körning på hög nivå.

 

Segrade gjorde till slut ryssen Georgy Chivchyan, Gocha kallad. På andra plats, den hittills helt okände Yves Meyer från Schweiz och på tredje plats S. Chanatpon Kerdpiam från Thailand. På fjärde plats hittar vi förste japanen, Naoto Suenaga. Deltagare från diverse länder som man inte förknippar med drifting fanns även med i listan, bland annat från Mocambique och Filipinerna.

Det återstår att se om FIA lyckades vända opinionen med denna tävling, men som vi på DriftZone ser det så var det åtminstone ett stort steg i rätt riktning.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: FIA IDC